Loading...

Doa Istighfar Penghapus Dosa Besar Dan Waktu Sesuai Membacanya..

Doa Istighfar Penghapus Dosa Besar Dan Waktu Sesuai Membacanya. Sebagai hambaNya yang sering melakukan dosa-dosa kecil dan juga dosa-dosa besar, kita digalakkan sentiasa memohon ampun dan bertaubat selagi ada ksempatan.

Saya kongsikan doa istighfar penghapus dosa besar di bawah ini sebagai ingatan ke atas diri sendiri dan juga sebagai usaha untuk menyebarkan bahagia untuk kita yang sentiasa berdosa. Semoga segala usaha kita diredhai oleh Allah s.w.t. Insyaa Allah...

Doa Istighfar Penghapus Dosa Besar 


Dalam rumi,

Astaghfirullaah, Alladzi Laa Ilaaha Illaa HuwalHayyul Qayyum wa'Atuubu Ilaihi

atau boleh ditambah sebagaimana dalam sebahagian riwayat – seperti dalam Sunan Al-Tirmidzi & al-Hakim-, “Astaghfirullah Al-‘Adzim”.

Astaghfirullaah hal 'adziim, Alladzi Laa Ilaaha Illaa HuwalHayyul Qayyum wa'Atuubu Ilaihi

Maksudnya,
“Aku mohon ampun dan bertaubat kepada Allah yang tiada tuhan (berhak disembah) kecuali hanya Dia, Dzat Maha hidup kekal dan berdiri sendiri”

Dari Zaid bin Haritsah –maula Nabi Shallallahu 'Alaihi Wasallam- berkata: Aku mendengar Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda:

“Siapa yang membaca Asataghfirullaah Laa Ilaaha Illaa HuwalHayyal Qayyuma wa Atuubu Ilaihi maka akan diampuni dosanya walaupun ia pernah lari dari medan perang.” (HR. Abu Dawud, Al-Tirmidzi, al-Thabrani, Al-Hakim dan Ibnu Abi Syaibah. Dishahihkan oleh Syaikh Al-Albani Rahimahullah di Shahih Abi Dawud dan Shahih al-Tirmidzi)


Read more: http://www.aynorablogs.com/2014/10/doa-istighfar-penghapus-dosa-besar-dan.html#ixzz4WNRN3cZa

0 Response to "Doa Istighfar Penghapus Dosa Besar Dan Waktu Sesuai Membacanya.."

Post a Comment